- αρκτόμυς ή μαρμότα
- Τρωκτικό της οικογένειας των σκιουριδών. Έχει κοντόχοντρο σώμα και μήκος 60-75 εκ., από τα οποία τα 20 αντιστοιχούν στην παχιά ουρά του. Το τρίχωμά του αποτελείται από απαλό χνούδι και μακριές και μάλλον σκληρές τρίχες. Τα πόδια του είναι κοντά και έχουν νύχια· τα μπροστινά είναι προσαρμοσμένα ώστε να κρατούν την τροφή την ώρα που το ζώο ροκανίζει.
Το μεγάλο στρογγυλωπό κεφάλι του έχει σχετικά μικρά αφτιά και μάτια που προεξέχουν λίγο. Η οδοντοστοιχία του δεν έχει κυνόδοντες και αποτελείται από τέσσερις κοπτήρες, που στα ενήλικα άτομα έχουν πορτοκαλί χρώμα, δώδεκα προγόμφιους και έξι γομφίους.
Ο α. o κοινός ζει κατά αγέλες 10-15 ατόμων στις Άλπεις, στα Καρπάθια και στα Πυρηναία και σε ύψος 1.500-3.000 μ. Το καλοκαίρι τρέφεται και παχαίνει πολύ, με φυτικές τροφές, όπως ρίζες, σπόρους και πόες. Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο οι α. πέφτουν σε χειμερία νάρκη συγκεντρωμένοι κατά οικογένειες μέσα στη φωλιά τους, που αποτελείται από υπόγειους διαδρόμους και από έναν μεγάλο θάλαμο στρωμένο με ξερή χλόη. Κατά τον Ιούνιο, έπειτα από εγκυμοσύνη περίπου σαράντα ημερών, το θηλυκό γεννά 2 έως 6 μικρά, των οποίων η ανάπτυξη συμπληρώνεται μέσα σε 3-4 χρόνια. Ο α. είναι ζώο ημερόβιο, δειλό, καχύποπτο και προικισμένο με οξύτατες αισθήσεις. Καταδιώκεται από τους κυνηγούς για την περιζήτητη γούνα του, το κρέας και το λίπος του.
Το γένος α. περιλαμβάνει δώδεκα είδη με κοινά χαρακτηριστικά και συνήθειες. Στην ανατολική Ευρώπη και μέχρι την κεντρική Ασία ζει ο α. ο μπόμπακ·άλλα είδη, όπως o α. ο δίχρωμος (με κίτρινη κοιλιά) είναι ευρύτατα διαδεδομένα στη Βόρεια Αμερική.
Ο ευρωπαϊκός αρκτόμυς ζει κατά μικρές οικογενειακές ομάδες, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1.500 μ. (φωτ. Tomsich).
Αρκτόμυς ο κοινός, τρωκτικό της οικογένειας των σκιουριδών, περιζήτητο από τους κυνηγούς για τη γούνα, το κρέας και το λίπος του (φωτ. Igda).
Dictionary of Greek. 2013.